ZF.ro

   
   
  politics&social
companies&finances
made in Romania

tomorrow's newspaper
  contacts
guestbook
archive

analiza zilei
"Extinderea robustă" este de fapt o extindere cumpătată

valute si banci
Noi reguli pentru acționarii semnficativi ai băncilor comerciale
Preluarea Băncii Agricole a adus RZB peste 300.000 de clienți noi
Commercial Bank of Greece începe să se miște

valori mobiliare
Bursa a început săptămâna în scădere

finante internationale
S&P a retrogradat Deutsche Bank și Credit Suisse Group
Dolarul își continuă căderea față de euro și yen
Investitorii străini au mai mare încredere în Cehia decât cehii

IT
Hoții de carduri plănuiesc o conferință internațională
Pirații i-au stricat premiera lui George Lucas
Investitorii din Silicon Valley, deocamdată precauți în privința afacerilor cu România

 

Lăsați strada și numărul, spuneți-mi adresa de web
Diana Sava


Un absolvent de fizică, pasionat de calculatoare și de Internet, a găsit o soluție inedită de a intra în afaceri cu bani puțini.

Timișoreanul Cristian Kovacs este PFA, din mai 2001, adică persoană fizică autorizată pentru realizarea și promovarea de pagini de web și a lansat, în urmă cu o lună, proiectul Promovare.net, care își propune să popularizeze firmele românești pe Internet, dar și să faciliteze găsirea site-urilor web prin intermediul motoarelor de căutare și al directoarelor web de către potențialii clienți sau parteneri de afaceri, fără ca aceștia să cunoască neapărat numele firmei care și-a deschis site.

Cristian Kovacs a ales acest domeniu pentru că l-a atras Internetul încă de când l-a descoperit, în urmă cu șapte ani.

"Mi-am propus să reușesc să trăiesc în România, să fac ceea ce îmi place și să fac ceva la care mă pricep. Sunt un fel de freelancer, liber profesionist. Pentru mine a fost o alternativă la a fi profesor, șomer sau emigrant. Ca PFA ai o anumită libertate, ești propriul tău șef, intri în contact cu manageri de firme, cu care discuți pe picior de egalitate, nu ai un raport de angajat-angajator", explică Kovacs.

PFA este o persoană care desfășoară activități economice la fel ca și o firmă în domeniul în care a fost autorizată (în baza Decretului Lege 54/1990).

Ca PFA poți elibera facturi și chitanțe fiscale ca orice firmă, poți ține singur contabilitatea în partidă simplă și plătești impozite.

La început, dificultățile întâmpinate au fost cele "normale" în România: cozi pe la primărie, Administrația Financiară și Registrul Comerțului.

"Am ales să fiu PFA și nu mi-am făcut o firmă din motive de ordin financiar și birocratic: nu aveam banii pentru înființarea unui SRL și, în plus, așa nu sunt obligat să am angajați. Să fiu PFA a necesitat cheltuieli mult mai mici, toate taxele pentru autorizare și înregistrare la Registrul Comerțului abia au depășit un milion de lei. Autorizația am primit-o în mai anul trecut".

Cristian Kovacs plătește trimestrial la Administrația Financiară 18% impozit, cu titlu anticipat, determinat pe baza normei anuale de venit net pentru serviciile în informatică (21.600.000 lei în 2001), urmând ca după depunerea declarației de venit global să se facă regularizarea impozitului.Exerciții pe PC-uri 286

Internetul l-a descoperit în anul al doilea de facultate, în 1996, când naviga pe Internet cam una-două ore pe zi, atunci când prindea un loc liber în laboratoarele de informatică.

Apoi a început să-l preocupe modul cum se realizează paginile web, căutând pe Internet cât mai multe informații despre aceasta.

"Am început să 'exersez' pe calculatoarele 286 din cadrul Facultății de Fizică lucrurile învățate, pe atunci neavând un calculator acasă".

Între timp și-a cumpărat calculator, dar "pe bucăți" de la studenții care aduceau la comandă componente PC noi din Ungaria. Tot calculatorul a costat 800 DM, cu un monitor second-hand de 15".

Acum stă pe Internet trei-patru ore zilnic, chiar și în week-end, accesând Internetul de acasă. Cu banii obținuți ca PFA și-a îmbunătățit performanțele calculatorului și și-a cumpărat un monitor de 17".

După absolvirea facultății, la Universitatea de Vest din Timișoara, timp de un an de zile a predat fizica la Colegiul Bănățean din Timișoara, ca profesor suplinitor și, în același timp a urmat cursurile de Master în Fizica Materialelor Magnetice.

"A fost o experiență plăcută să lucrez cu copii de clasa a VIII-a. Totuși, nu prea se omorau ei cu învățatul la fizică, pentru că îi aștepta examenul de admitere în liceu".

Ca profesor de fizică e însă tot mai greu să lucrezi, pentru că aceste posturi s-au tot redus, ca urmare a diminuării numărului de ore de fizică din programa școlară. Cristian Kovacs afirmă că ar vrea să predea din nou numai dacă ar fi plătit "decent".

Din 1999 până în 2001, până a-și începe activitatea pe cont propriu, Kovacs a lucrat ca web developer la două firme din Timișoara, Simplu Consulting și Archimedes.Ce importanță are numele firmei pe Net

Proiectul lui Kovacs, Promovare.net, include următoarele servicii: realizarea de pagini Web, intermedierea gratuită a înregistrării numelor de domenii Internet, optimizarea paginilor Web pentru înscrierea în motoarele de căutare și promovarea lor pe Internet prin înscrierea în motoarele de căutare și directoare Web, consultanță în vederea găzduirii paginilor Web (în prezent există încă posibilitatea găzduirii gratuite a site-ului Web și a domeniului Internet) și info-hunting (colectarea de informații de pe Internet referitoare la oportunități de afaceri, potențiali parteneri sau clienți și orice alte informații existente pe web care au relevanță pentru activitatea unui client).

Pentru un serviciu complet (realizare a unui site, intermedierea înregistrării unui domeniu Internet, găzduire și promovare pe Internet), prețul este între 150 și 350 de dolari, în funcție de complexitatea site-ului.

Referitor la intermedierea înregistrării domeniului, aceasta poate fi de tipul www.nume-firma.ro, care costă 39 de dolari pe an (fără TVA) sau de tipul www.nume-firma.com, www.nume-firma.net sau wwww.nume-firma.org, care costă 18 dolari.

"Dacă o firmă nu are pentru site un nume de domeniu Internet propriu, ci folosește o adresă de tipul www.nume-firma.server1.ro, atunci în momentul când, din diverse motive, se hotărăște să-și schimbe serverul care îi găzduiește pagina de web, ea nu va mai putea avea aceeași adresă Internet (www.nume-firma.server1.ro) și atunci toată campania de promovare a firmei prin intermediul paginii web atât pe Internet, cât și pe cărți de vizită sau pliante a fost în van. Dacă firma își înregistrează un nume de domeniu Internet propriu (de tipul www.nume-firma.ro, .com, .net), atunci problema schimbării serverului pe care este găzduită pagina web nu va fi 'simțită' de vizitatori, deoarece adresa Internet (www.nume-firma.ro) va putea fi transferată și ea pe noul server. În plus, există posibilitatea ca numele de domeniu pe care o firmă îl consideră ca fiind cel mai potrivit să fie înregistrat de concurență", afirmă Kovacs.Cu oferta din ușă în ușă

Când o firmă are deja pagină pe Internet, nu e suficient pentru a avea și vizitatori, afirmă Kovacs; trebuie ca pagina firmei respective să fie și ușor de găsit printre miliardele de pagini existente pe web.

"Acest lucru este foarte important deoarece aproximativ 80% dintre vizitatorii site-urilor Web ajung la acestea prin intermediul motoarelor de căutare".

Dacă site-ul Web al unei firmei este eficient promovat pe Internet, potențialii vizitatori pot ajunge la acesta, în urma unei căutări în baza motoarelor de căutare sau a directoarelor Web, după domeniul de activitate sau după numele serviciilor/produselor oferite de firmă, site-ul firmei respective regăsindu-se între primele 10-20 de rezultate returnate de motoarele de căutare.

Promovare.net se ocupă de optimizarea paginilor Web pentru a fi corect indexate în motoarele de căutare și apoi de înscrierea site-ului firmei în peste 75 dintre cele mai importante motoare de căutare românești și internaționale (inclusiv Altavista, Google, Lycos, Yahoo) și de introducerea unui sistem de monitorizare a rezultatelor promovării.

Pentru optimizarea unui site existent și promovarea pe Internet prin înscrierea în peste 75 de motoare de căutare, prețul este de 75 de dolari, plus o taxă lunară negociabilă de 30-50 de dolari pentru reînscrierea periodică a site-ului în indexul motoarelor de căutare.

Primii clienți au fost două agenții imobiliare. "A fost greu să conving firmele în vremea aceea, deoarece nu aveam un portofoliu, nu reprezentam vreo firmă și nu eram încă PFA. Cred că aceste firme au acceptat oferta mea deoarece le facilitam prezența pe Internet, pentru numai 80 DM".

Cristian Kovacs consideră că lucrul cel mai important pentru a avea succes în acest domeniu este să identifici firmele care au nevoie de serviciile tale, iar apoi totul depinde de tine să-i convingi de necesitatea și de utilitatea serviciilor oferite.

Pentru a-și atrage clienți, tânărul a folosit mai multe metode: și-a trimis oferta prin e-mail, a contactat telefonic mai multe firme pentru stabilirea unei întâlniri în vederea prezentării ofertei sale și a mers din ușă în ușă. Metodele care au dat cel mai bun randament au fost telefoanele și autopromovarea din ușă în ușă.

"Am avut clienți care m-au contactat în urma anunțurilor puse pe site-urile specializate sau în urma vizitării site-ului meu și cu care nu m-am întâlnit niciodată, totul desfășurându-se prin e-mail și telefon, cum este cazul unei firme din Satu Mare".O nișă de piață

Anul trecut, în periaoda perioada iunie-decembrie, încasările sale au fost de 31.000.000 lei, venitul net ajungând la aproape 20.000.000 lei.

Cristian Kovacs consideră că firmele cu care a colaborat au reușit, în domeniul în care activează, să devină mai cunoscute grație prezenți pe Net.

Printre clienții săi se numără firmele Goodsoft, Expert Computers, Asociația Investitorilor Italieni în România, Clinica de Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.

În ceea ce privește concurenții, Kovacs afirmă că pe piața românească sunt foarte mulți axați pe servicii de web design (realizare de site-uri web) și puțini care se preocupă de atragerea vizitatorilor țintă, a potențialilor clienți sau parteneri de afaceri prin promovarea site-urilor pe Internet.

"Am descoperit această nișă de piață pe care vreau s-o acopăr mai ales pentru că am vizitat multe site-uri cu un design deosebit promovate prin afișarea de bannere, care nu erau însă de găsit între primele rezultate returnate de motoarele de căutare. În plus, promovarea prin afișare de bannere este mult mai scumpă și nu este la fel de eficientă pe termen mediu și lung", explică timișoreanul.

În România, cererea pentru aceste servicii nu e încă prea mare, dar, afirmă Kovacs, este în creștere, pentru că tot mai mulți oameni de afaceri descoperă avantajele prezenței firmelor lor pe Internet: acces la o piață globală, posibilitatea prezentării unor informații de afaceri, contact permanent cu clienții.

La 27 de ani, Cristian Kovacs se ghidează în viață după deviza: "Banii sunt importanți, dar oamenii sunt mai importanți".

Este convins că un tânăr se poate realiza în România, afirmând că nu a fost niciodată tentat să emigreze, deși a avut ocazia să plece în străinătate pentru studiile de doctorat și apoi să rămână acolo.

În fiecare zi lucrează cam șapte-opt ore, iar timpul liber îl petrece tot pe Internet. În ultimul timp nu a reușit să mai citescă nimic în afară de ziare, reviste de specialitate și alte materiale de pe Internet utile în munca sa.

Ca pasiuni are muzica rock, sportul și pescuitul. "Reușesc să mai merg din când în când la pescuit cu prietenii; ultima oară am fost acum câteva săptămâni".

Pentru a începe o afacere, Cristian Kovacs consideră că tot ce îți trebuie este încredere în propria persoană, perseverență și fler.

"Nu știu ce voi face peste 20-30 de ani. De un lucru sunt sigur: voi încerca să mă adaptez vremurilor".


top   homecurs valabil azi
1 USD 33433 Lei
1 EURO 30620 Lei
curs valabil maine